| Yabancı Flütçüler | |
Konu: Jean Pierre Rampal diyor kii : |
|
| Sayfa 2 Sonraki >> |
| Yazar | Mesaj |
|
magic_flute_16
Flütçü
Kayıt Tarihi: 18.12.07 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 140 |
![]() Konu: Jean Pierre Rampal diyor kii :Gönderim Zamanı: 28.07.08 Saat 23:37 |
|
Jean - Pierre Rampal ve flüt eğitimi ( Yazan: Mark Thomas Çeviren : A. Aydın ILIK) Jean - Pierre Rampal ile bu görüşmede, Rampal'in meslektaşı ve iyi bir arkadaşı Mark Thomas tarafından yapıldı. Başarılı flütçü Bay Thomas, neticede konuşmayı, yeni başlayanlar olduğu kadar ileri düzeydeki öğrencilerin de ilgi alanlarına tümüyle hitap edebilecek şekilde plânladı. THOMAS - Şimdi, bazılarının <<Altın Flüt Çağı>> diye sözettikleri dönemdeyiz. Niçin popüler heybetli (şaşaalı) flüt ? THOMAS - Bugün genç erkeklerden daha çok genç kadınların flüt çaldıkları gözüküyor. Bunun bir nedeni var mı? RAMPAL - Bilmiyorum. Belki sıcak kanlı bir enstruman olduğundan çalıyorlardır. Ve belki de bu çoğu kadının Amerika'da klarinet vs. çalmalarına rağmen flütün bu klarinet vs gibi aletlerden daha tatlı ( yumuşak ) ses verdiğindendir. Amerika'da güzel bir kızla karşılaştım Tuba çalıyordu. İyi bir icracıydı. Fakat trombon, trompet veya tuba gibi pirinç yapımı bir enstruman çalmak kadınsı değildir. Buralarda flüt çalan pek çok genç kadın bulursun. Fakat çoğu mesleklerine devam etmezler. Onlar evlenirler ve bazıları çiftlerin gelirlerine katılmaya kendilerini zorlamazlar Flüt çalışan pek çok genç kız vardır. Fakat Senfoni orkestralarını gözlediğinizde çok kadın göremezsiniz. THOMAS - Müstakbel ( gelecekteki ) flütçünün enstrumanı çalmaya başlamadan biraz temel müzik bilgisi alması gerektiğine inanıyormusunuz? RAMPAL - İyi bir soru. Bir kimse bir müzik ön bilgisi olmaksızın flüt çalmaya başlayabilir. Ben öyle başladım. Fakat başladıktan sonra pek çok önbilgi çalışması yaptım. Bir müzik eğitimi olmaksızın başladığınızda onu sonradan yapmak zorundasınız. Sadece enstrumanı çalmak iyi değildir. Fakat doğrudan flüt çalmaya başlayabilirsiniz. Neden olmasın? Solfej olmaksızın piyano da çalmaya başlayabilirsiniz. Neden olmasın? Solfej okumaksızın piyano da çalmaya başlayabilirsiniz. Profesyonal olmak ve müzik eğitiminizi yapmak istiyorsanız, önceden düşünmeniz gerekir, sonradan değil ! Başlangıçta solfej, armoni ve bu gibi şeyleri çalışmanızın gerçekten daha iyi olacağını düşünüyorum. THOMAS - Bir öğrencinin hergün ne kadar süre çalışması gerekir ? RAMPAL - Bu öğrencinin yeteneğine bağlıdır. Başlangıçta öğrencinin günde bir saat - ki bu da çok değildir - çok ciddi çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Öğrenci profesyonal olmayı düşünüyorsa, bir limit olmamasına rağmen günde 3 ya da 4 saat çalışması daha iyidir. THOMAS - Diğer bir deyişle ( yani ) en az günde bir saat. RAMPAL - Evet. Günde 10 dakika pratik yaparsanız bu hiç demektir. THOMAS - Özel olarak tek bir kişiye ders vermektense, bir flüt sınıfına ders vermeyi yeğ tuttuğunuzu anlıyorum. Bu yaklaşımın üstünlüğü ( avantajı ) nedir ? RAMPAL - Üstünlüğü ilhamdır. Sadece bir kişiyle siz kendiniz ilham almazsınız. Ne siz ne de o tek kişi . Bir kutu içinde çalmaya benzer, ondan hiçbirşey almazsınız. 3 ya da 4 kişilik bir topluluk önünde çaldığınızda bir değiş tokuş yaparsınız. Siz ve onlar ilhamlanırsınız ve herkes daha iyi çalar. Bir rekabet ( mücadele ) , fakat hoş bir mücadele hissine sahip olursunuz... ( Devamı yarın ) Düzenleyen magic_flute_16 - 30.07.08 Saat 18:23 |
|
|
|
|
|
|
|
NightWalker
Flütçü
Kayıt Tarihi: 07.10.07 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 37 |
![]() Gönderim Zamanı: 29.07.08 Saat 02:15 |
|
Pek hoşmuş.Çok ılımlı yaklaşımları var flüte karşı.Hiç de ben çok yetenekliyim,çok çalıştım,bu seviyeye gelmek çok zordur,her yiğidin harcı değildir tarzı şeyler söylememiş.Çalışmanın önemini vurgulamış.Bu konuşmasından oldukça alçak gönüllü gözüküyor.
|
|
|
|
|
magic_flute_16
Flütçü
Kayıt Tarihi: 18.12.07 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 140 |
![]() Gönderim Zamanı: 29.07.08 Saat 12:01 |
|
THOMAS - Hala hergün pratik yapmak gerektiğini düşünüyor musunuz? RAMPAL - ( gülerek ) Siz ve ben beraber turneye çıkarsak oteldeki odanıza gitmeye ve kapınızı kapatmaya ve günde iki saat pratik yapmaya kendinizi zorunlu hissedersiniz. Sorun budur. Biraz seyahat edersiniz, insanlarla karşılaşır, konserler verirsiniz. Kendinizi daima zorlamalısınız. Turne sırasında düzenli pratik yapabilmek çok güçtür. THOMAS - Tonunu geliştirmesi sırasında genç bir icracıya ne önerirsiniz ? RAMPAL - Uzun notaları ( uzun sesler ) THOMAS - Uzun ses oluşumları RAMPAL - Evet , ancak bunlar, ancak bunlar kötü bir (embouchure ) almalarından dolayı pek pes perde notalarından değil de sizin pes G'den ( ikinci satır ) başladığınız gibi iyi bir şekilde çalınmış olmalıdır. G'den başlayın, oktavı çalın ve sonra pes G'ye geri dönün. Bu sırayı kromatik düzen içinde yapın. Bu en azından yaklaşık 10 dakika olacaktır. İyi çalmak istiyorsanız bunu yapmalısınız. Şarkı söylediğiniz zamanda olduğu gibi diyaframdan çalın. Sadece üflemek suretiyle değil. Marcel Moyse'nin ( Alphonse Leduc tarafından yayınlanan ) ton çalışmaları egzersiz kitapları çok iyidir THOMAS - Flütte şahane bir ses çıkarıyorsunuz, buna rağmen dudak açıklığınız, ağzınızın ortasında değil << Merkez dışı >> çalışıi herkese tavsiye eder misiniz? RAMPAL - Hayır. O bir hatadır. Babam da ortada çalmadı ve ben onunla çalıştım. Sadece açıklığın dudakların ortasında olmayışı, dudak açıklığının ortalanmadığı anlamına gelmez. Dikkat etmeniz gereken asıl şey iyi ton ve sesin çıkışıdır. THOMAS - Nefesli sazın ağıza doğru olarak yerleştirilmesi şeklini kısaca açıklayabilir misiniz? RAMPAL - Nefesli sazın ağıza doğru yerleştirilme şekli Altes Metotta ( Alphonse Leduc ) tarafından yayınlanan - Tam flüt metodu ve Gaubert metotta ( Alphonse Leduc tarafından yayınlanan ) gördüğümüz gibidir. O çektiğimiz bir fotoğrafa benzer. THOMAS - Alçak ( pes ) perdede böylesine zengin ve dolu bir tonu nasıl meydana getiriyorsunuz? RAMPAL - Ah ! Evet, Sanırım pes perdeyi çalmak pek güç bir şey değil. Eğer embouchure damağın arka duvarının tam önüne üflerseniz sesi çıkarmak o kadar güç olmaz. Pes tonları çaldığınız zaman daha geniş bir hava akımı yapmalısınız. Pek yüksek tonları çaldığınız zaman daha küçük bir hava akımı kullanırsınız. Ben çaldığım zaman sesi dudaklarımda hissederim. Sanırım pekçok çalıcılar pes notalar için flütün içine pek fazla üflemedikleri halde, embouchure damağın arka duvarına yeterince üflemiyorlar. Bu da tonu pek ağır bir şekle getiriyor. Sese bir cevap teşkil etmiyor... ( Devamı yarın ) |
|
|
|
|
magic_flute_16
Flütçü
![]() Gönderim Zamanı: 30.07.08 Saat 18:24 |
|
THOMAS - Gam ve benzeri gibi, hergün için, temel nitelikte bazı iyi ısınma egzersizleri tavsiye edebilir misiniz? RAMPAL - Ganbert. Onun günlük parmak egzersiz kitabı çok iyidir. Keza Marcel Moyse'nin günlük egzersiz kitapları da. THOMAS - Bir çalıcının nefes kontrolünü artırmak için yapabileceği bazı egzersizler nelerdir? RAMPAL - Ben hiç böyle bir şey yapmam. Benimki tamamiyle doğaldır. Yanılabilirim. Ancak ben hemen ağzımı açar, nefes alır ve diyaframımı kullanırım. Gereken de budur zaten. Diyafram sizin bir parçanızdır. Bu yüzden de soluk alma doğal olmalıdır. Fakat nefes nefes alırken daima diyafram kullanırım. THOMAS- Sigara içmenin iyi nefes kontrolü üzerinde kötü etkileri olduğuna inanıyor musunuz ? RAMPAL - Her halükarda sizin için kötüdür. Flüt, obua çalanlar, herhangi bir müzisyen, herhangi bir insan için de sigaranın iyi bir yönü yoktur. Sigara içtiğinizde doğru nefes alamazsınız. Ciğerleri ve vücudu yorarsınız. Dudaklarınız kurur, bu da flüt çalan için çok kötüdür. (Rampal'a bu söylediklerinin içimin her türü hakkında geçerli olup olmadığı sorulduğunda özellikle sigaraların dudakları kuruttuğu cevabını verdi. << En kötü şey>> , dedi, sigara içmektir. ) THOMAS - Öyleyse sizin sigara içmediğinizi söyleyebilir miyiz? RAMPAL - Kesinlikle evet ! THOMAS - Zihinden çalma hakkında duygularınız nelerdir ? RAMPAL - Ben zihinden çalacak şekilde yetiştirilmedim. Çünkü o zaman öyle yapılmıyordu. Konservatuarda iken bir piyanist ya da kemancı olduğunuz zaman her şeyi zihinden yaparsınız. Çünkü adet öyledir. Biz buna alışmadık. THOMAS - Öyleyse ezbere çalmanın gerekli olmadığını mı düşünüyorsunuz ? THOMAS - Öyleyse zihinden çalış icracının keyfine mi bırakılmalı? RAMPAL - Mutlaka... ( Devamı yarın ) |
|
|
|
|
köhler
Flütçü
Kayıt Tarihi: 03.11.07 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 241 |
![]() Gönderim Zamanı: 31.07.08 Saat 01:02 |
|
Evet devamını bekliyoruz sevgili Bağlantıları Yalnızca Üyelerimiz Görebilir Lütfen Üye Olun Ya Da Üyelik Bilgilerinizle Giriş Yapın :) Diyafram beyinden daha önemli,flüt çalanların beyni karnında çalışır.
Ve bir gerçek daha
SİGARA SAĞLIĞA ZARARLIDIR.
|
|
|
flüt flüt içindir.
|
|
|
|
|
magic_flute_16
Flütçü
![]() Gönderim Zamanı: 31.07.08 Saat 16:02 |
|
THOMAS - Dikkat ettim. Fransız modeli ( açık delik ) flütle çalıyorsunuz. Bunu gerçekten yayla modeline ( kapalı delik ) tercih mi ediyorsunuz ? Böyleyse sebebi nedir ? RAMPAL - Asıl ilk model odur. Orijinal flütün üzerine anahtarlar konmadan önce içinde delikler vardı. Bugün bile mekanizma sebebiyle hala pek çok kapalı ton delikleri var. Sadece açık delikleri kullanarak her şahsi nota için ayrı flüt yapabilirseniz ses şahane olurdu. Modern Fransız modeli ( açık delik ) flüt , kapalı delikli modelden çok daha iyi ses çıkarır. Bugün bütün anahtarların flütün üzerinde oluşu bir hatadır. Fakat farklı notaları çalmak için buna mecburuz. Daha önceleri, flütlerin ( plateau ) ları ve halkalı anahtarları vardı. Fakat modern flütlere açık ton deliklerinden dolayı Lowis Lot ve Claire Godefroy'a teşekkür borçluyuz. Onlar Boehm flütünü kaldırıp bir kenara atmadılar. Onu, beş açık delik anahtarı açmak suretiyle, geliştirdiler. Mark, sen hiç orjinal Boehm sistem flütü ile çaldın mı ? THOMAS - Evet çaldım. RAMPAL - Orjinal Boehm sistem flütü pek iyi değildir. 1866 ve daha sonraki yılların Lowis Lot flütlerinden çaldın mı ? Pek iyidir onlar. THOMAS - Evet bir çok kere. Şimdi diğer bir konuya geçelim. Flüt dünyasında pek çok insan sizin büyük parmak, tekniğinize hayran kalıyorlar. İyi bir teknik geliştirme hususunda genç bir çalıcıya ne gibi tavsiyeleriniz olabilir ? RAMPAL - Bol bol parmak egzersizleri. Egzersiz kitaplarında bulacağınız egzersizler, gamlar , ( minor third ) ler gibi aralıkları talim etmek pek iyidir. Diğer iyi bir şey titreşimleri iki şekilde talim etmektir. Mesela, F ' de başlayan ve E ' ye doğru ileri geri titreyen bir F titreşimi çalın. Sonra aynı titreşimi bu kez E ' de başlayıp F' ye doğru çalın. Öncekinden parmağınız E' ye aşağı doğru çekilmelidir. Halbuki sonuncuda parmağınız F'ye doğru kalkmalıdır. Gülünç sesler çıkabilir, ama gerçekte bunlar pek farklı iki parmak egzerzisidir. Başka bir deyimle, F'yi ve E' ye doğru titretirken sadece yukarıdaki ( F ) notasını düşünün. E ' yi F' ye doğru titretirken de yalnız ve yalnız aşağıdaki notayı ( E ) düşünün . Bunu pek çok titreşimlerle yapabilirsiniz. Hepsi aynı gibi gözükür, fakat değildir. El tutuşunuz güzel olmalı ve gevşemiş yuvarlaklaşmış parmaklarla çalmalısınız. Eller asla gergin olmamalı. Sağ kolunuz yukarıda havada değil ve fakat aşağıya doğru, tabi ve gevşek bir biçimde olduğu halde çalın. Tekrar edeyim. İşte bunun için Fransız modeli ( açık delik ) flütü tavsiye ediyorum. Çünkü parmaklarımız flüt üzerinde tam olarak yerleşmelidir. Buna göre platem ( yayla ) model ( kapalı delik ) saçmadır. Çünkü şapşalca bir el pozisyonuna sebep olur. Kötü bir teknik geliştirir. Fransız modelinde bükülmüş parmaklarla çalmak zorunda kalırsınız, bu da çok daha iyidir... ( Devamı yarın ) |
|
|
|
|
magic_flute_16
Flütçü
![]() Gönderim Zamanı: 01.08.08 Saat 17:44 |
|
THOMAS - Bazı güç bölümlerde münavebeli ya da uydurma parmak kullanımına taraftar mısınız ? RAMPAL - Neden olmasın? Bununla beraber siz mümkün olduğu kadar daima doğru parmakları kullanarak çalmaya bakın. Siz uydurma parmak kullandığınız yerde bugünün modern müziğinin çoğu uyumlu sesler ve buna benzer şeyler istiyor. THOMAS - Kısaca, yalnız lüzumlu olan yerlerde uydurma parmak kullanımını tavsiye ediyorsunuz ( kabul ) . THOMAS - Birçok genç flütçü, orta perde D natural ve düz E'yi sol elin ilk parmağı aşağı doğru, keskin F'yi de sağ elin orta parmağı aşağı doğru olduğu halde çalmakta. Bu parmak kullanımının doğru olmadığını ve bundan kaçınılması gerektiğini kabul ediyor musunuz? RAMPAL - Şüphesiz, tamamen yanlış birşey bu ( gülerek ) İyi bir flütçü bunu asla yapmaz. THOMAS - İyi bir flütçü yanlış parmak kullanıldığını tonal farklardan anlayabilir mi ? RAMPAL - Siz de anlarsınız, evet, hem de kolayca, sonra da kalkıp öğrencilere parmak kullanımında neden o kadar tembel olduklarını sorarsınız. THOMAS - Çoğu kez düz B için hangi parmak sistemini kullanırsınız ve de niçin? RAMPAL - Sol el çift başparmak anahtarı. bunun için yapılmıştır. THOMAS - Dışarı salıverme bakımından çift başparmak düz B gerçekten en doğrusu değil mi ? RAMPAL - Evet, o gerçek bir düz B'dir. Diğer düz B lerin mekanizmada farklı bağlantıları vardır. Bir kromatik gam çaldığım zaman sağ elde ilk parmağı yahut tam onun üstündeki küçük düz B manivelasını kullanırım. Mesela, Prokofiev Sonatı'nın ağır hareketinde sol başparmakla düz B'den tabii B'le kayarım. Sağ el düz B titreşim manivelasının kullanmaya karar verdiğim zaman onu keskin ( tiz ) A olarak kabul ederim, Fakat o bir düz B olarak kullanılamaz. Sanırım en iyisi , düz B parmak kullanım olanaklarının her üçünden de faydalanmayı başarabilmektir. THOMAS - Bir notaya başlarken diliniz nereye çarpar ? RAMPAL - Tam dişlerim arasına. THOMAS - Dilin hava akım yoluna girdiği ve dudaklar arasında çok uzağa çıktığı olur mu hiç ? RAMPAL - Hayır, dudaklar arasında değil sadece dişler arasında çalın. Dudaklar arasında çalmakla vakit kaybedersiniz. RAMPAL - Evet, çok geriye. Dili dişler arasındaki açıklığa pek ziyade yaklaştıran << TU >> gibi bir ses kullanmalısınız. Dudakları gergin değil, hafif güler gibi tutun... (Devamı yarın ) |
|
|
|
|
magic_flute_16
Flütçü
![]() Gönderim Zamanı: 02.08.08 Saat 15:44 |
|
THOMAS - İlerlemiş pek çok flütçü tiz gittikleri yerde özellikle yüksek perde de ezgi dışı çalıyor. Bunun sebebi nedir ? RAMPAL - Tiz gittikleri zaman hava akımını doğru yönde yapmazlar. Yüksek perdede çaldığınız ve havayı çok fazla ve doğrudan üflediğinizde tiz gidersiniz. Doğru hava açısını kullanarak flüt çalıyor ve dikkatle dinliyorsanız ezgi dışı çalmazsınız . Ezgi içinde çalmak kolaydır . Bütün iyi flütçüler ezgi içinde çalarlar . İzahı güç , ama nağme dışı çalmanın mazur görülecek yanı yoktur. THOMAS - Desenize ezgi dışı çalış çoğunlukla hava yönüyle ilgili? RAMPAL - Evet, yön ( istikamet ) . Bu önemli bir şeydir, keza, havayı embouchure damağın arka duvarında doğru olarak toplamayı unutmayın . Havanın pes perde toplaması daha geniş, yüksek perde toplaması daha küçüktür. THOMAS - Her genç flütçünün hakim olmaya çalışması gereken en önemli kompozisyonlar hangileridir? RAMPAL - Bütün klasik eserler, Handel Sonatlardan yeterince çalmıyoruz. Pek güç olmadıkları için başlangıçta onları çalma k hoştur. Cümleleme yolunu öğretirler. Bütün genç flütçüler Bach Sonatlarını, Vivaldi ve Mozart Konçertolarının da bir çoğunu öğrenmelidirler. THOMAS - Başka bir ifadeyle çağdaş eserlere girmeden önce bunları mı öğrensinler ? RAMPAL - Evet, Çağdaş eserlere başlamadan önce. Bunu derken, çağdaş eserlerin daha güç olduğunu kastetmiyorum. Sanırım Mozart Konçertosunu çalmak daha zordur. Mozart'ta hile yapamazsınız. THOMAS - Bir kimseyi flütte vibrato meydana getirmesi için nasıl eğitirsiniz? RAMPAL - Vibrato hakkında konuşmak pek güçtür. Çünkü vibrato tabii olması gereken bir şeydir. Onu talim etmeye kalkarsanız, bu gayri tabii olur. Vibrato çalarken vücudunuz tümüyle işin içine girmelidir. Vibrato sesin diyaframdan gelmesi sebebiyle hasıl olur . Konuçtuğumuz zaman da vibrato-titreşimler olur. THOMAS - İyi bir şarkıcının sesi gibi , insan sesini ya da şarkı söyleme vibratosunu mu kastediyorsunuz? RAMPAL - Evet. Sanırım flüt çalmaya başlayan gençlere, konuşur gibi çalmalarını söylemelisiniz. Bazı notaları okuyun, sonra notaları aynı şekilde çalın. Konuştuğunuz gibi çalmak pek öyle farklı değildir... ( Devamı yarın ) |
|
|
|
|
magic_flute_16
Flütçü
![]() Gönderim Zamanı: 03.08.08 Saat 23:16 |
|
THOMAS - Sizi barok süslemede genellikle bir usta olarak kabul ediyorlar. Bir öğrenci bunu yapmanın özel metodunu nasıl öğrenebilir? RAMPAL - Kitaplardan, Hans Peter Schmitt'in Börenreiter tarafından << süsleme sanatı >> adıyla yayınlanan kitabı nefis bir eserdir. Almanca bir çevirisi varsa da Fransızcası yoktur. Bu kitapta pek çok süsleme örnekleri vardır. Her sonatta , Quantz bir süsleme açıklaması vermiş . Öğrencinin satın alabileceği diğer bir eser de Teleman'ın yine Börenreiter tarafından neşredilen << On iki sonatı >> dır . Her sonatta birinci hareket bir flüt parçasiyle ikinci flüt parçası ile bizzat Telemann tarafından teklif edilen süsleme ile basılmıştır. Sadece teklif edilen süslemeler diyorum. Dün sonatlardan birini çaldım. Süslemeyi basılı olduğu şekilde çalmadım. Onu farklı biçimde hissettim. Genç çalıcılara parçaların çoğunu böyle çalmalarını ve bunu yaparken süslemeye alışmalarını öğütlerim. Arias'ı dinlemek faydalı olur. Keza, birkaç klavye ve harpsikord müziği sağlayın. THOMAS - Demek temini mümkün kitaplar olmasına rağmen, süslemede çalıcının kişiliğine bağlı geniş bir serbesti bulunduğunu söylemektesiniz. RAMPAL - Evet. THOMAS - Benim gibi siz de som altın bir flütle çalıyorsunuz. Bunu, daha çok kullanılmakta olan gümüş flüte niçin tercih ediyorsunuz? RAMPAL - Sesi daha koyu, daha zengindir. Altının yankılanması moleküllerden ileri gelir. Evet, solo çalışma için onu tercih ederim. Sanırım, gümüş bir flütte berrak bir ses çıkarıyorsunuz, altın bir flütle çalmak iyidir. İyi ton edemeyen kişilere gelince, flütten başka bir şey çalsınlar derim. Bir seferinde platini denedim, fakat onu sevmedim. Flüt pek ağır, tonda pek soğuktu. Fakat benim için altın ılıktır. Ah, hoştur o. THOMAS - Çalarken sinirliliğini yenmesi için genç bir flütçüye ne gibi öğütler verebilirsiniz. Sizinde sinirlendiğiniz olur mu? RAMPAL - Elbette sinirlenirim. Sinirlenmemek mümkün değildir. Mesela bazen pek küçük bir şehirde çalmaktayımdır, konser de öyle ahım şahım bir şey değildir, fakat bazı sebeplerle sinirleniveririm. Büyük bir şehirde, kalabalık bir dinleyici topluluğu önünde çaldığım diğer zamanlarda sinirlenmem. Pek tuhaf bir şey bu, ama izah edemiyorum işte. Sanırım genç flütçü hiçbir zaman sinirli olmamalı. Kaybedeceği bir şey yoktur. Bazı kişiler başkalarını pek kıskanırlar. Fakat ben bunu hissetmem. Çaldığım zaman elimden gelen en iyisini yaparım. Ne de olsa bende zavallı diğer biriyim. THOMAS - Demek herkesin elinden geldiğince güzel çalmasını, başkalarının buna ne diyeceğini de aldırış etmemelerini söylüyorsunuz öyle mi ? RAMPAL - Tamam. Kalpleri kıskançlık dolu olarak benim konserlerime gelirlerse acırım onlara ben... ( Devamı yarın ) |
|
|
|
|
magic_flute_16
Flütçü
![]() Gönderim Zamanı: 04.08.08 Saat 23:57 |
|
THOMAS - Çalıcılara yorulmak bilmeden çalmaya devam etmelerini mi tavsiye edersiniz? RAMPAL - Evet. İnsanlar diğer çalıcıların kötü olduğunu düşünmeyi bırakıp dinlemekten zevk almaya bakmalıdırlar. Özellikle müzik dünyasında insanlar o kadar kötü değildir. THOMAS - Daha birkaç yıl öncesine kadar genç bir profesyonal flütçünün ümit edebileceği ve hayatını kazanabileceği tek pozisyon, pek az sayıdaki belli başlı senfoni orkestralarında bulunan işlerden biri için imtihana girmekti. Bugün durum değişmiş gibi görünüyor. Orkestra çalışları yanında bir flütçünün flütü bir meslek olarak düşünebilmesi için ne gibi imkânlar sağlanabilir ? RAMPAL - Genç profesyonaller için şimdi pek çok imkânlar vardır. Şehirlerdeki ikâmetgahlarda, üniversitelerde , konservatuarlarda ve bunlara benzer yerlerde sanatkâr olmaya davet edilme gibi şeyler. Biliyorsunuz, şimdi bir çok okullarda profesyonal nefesli saz kentleri ve barok toplulukları var. Bu da daha çok iş imkânı yaratıyor. Ama yine de büyük bir problem bu. Flüte konçertolar ve resitaller çalarak bir kariyer yapmak uzun zaman ister. THOMAS - Şöhret yapmak için uzun bir zaman mı ? THOMAS - Öyleyse bir manyetizma ve etkileme kudreti noksanlığı mı ? RAMPAL - Tamı tamına. Bu önemli kişilik faktöründen yoksun oldukları için bir çok iyi çalıcı başarısızlığa uğruyor. THOMAS - Bütün performans şekillerinde de pek güç değil mi ? RAMPAL - Evet. Piyanistler, kemancılar. Hepsi fakat kapsayıcı durum daha iyidir. Genç flütçü için şimdi geçmişe nazaran daha çok iş imkânları vardır. THOMAS - Bir yılda 150-160 konser veriyorsunuz. Bedeni ve zihni bakımdan buna nasıl tahammül ediyorsunuz? RAMPAL ( Gülerek ) - Yolculuklarımda dinlenmeye çalışırım. Bir turist gibi davranmaya birçok şeyleri görmeye ve bol bol resimler çekmeye bakarım, sağlık gıda diyetleri ve ona benzer şeylere meraklı değilim. Optim ( Nikbin ) biriyim ben. THOMAS - Kısacası tüm seyahatlerinizde bile yaptığınızdan zevk alıyorsunuz. RAMPAL - Evet. Bazen işlerin yolunda gitmediği olur. Ama genelde iyidir, o kadar.
SANATÇI HAKKINDA YAZILANLAR New York Times Şöyle yazdı : << Jean Pierre Rampal altın flütünü dünyanın kendisinden beklediği ustalıkla çaldı. >> Chicago Tribune şöyle yazdı: << Şüphesiz bu zamanda, bay Rampal flüt ustalığı hakkında kimseye birşey kanıtlamak zorunda değil >> |
|
|
|
| Sayfa 2 Sonraki >> |
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|